Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Trêve

Overeenstemming is kostbaarder als je het oneens bent

De stemmen zijn geteld maar nog lang niet verstomd. Na het kiezen, volgt het delen. Want zo werkt dat in de Nederlandse Polderdemocratie. We kiezen onze volksvertegenwoordigers en uit hun midden moet een coalitie worden gesmeed, van partijen die overeenstemming weten te bereiken. Die coalitie levert de ministers die het land mogen besturen

De historische Trêveszaal uit 1697, is de vaste vergaderruimte van de minsterraad. Trêve is Frans voor 'bestand'. De naam van deze statige zaal komt voort vanuit de onderhandelingen, die al sinds de Tachtigjarige Oorlog leiden tot een werkbaar akkoord. Sindsdien zijn er heel wat bestanden gesloten. Dat valt lang niet altijd mee met zo’n bonte schakering aan partijen met uiteenlopende achtergronden, maatschappijvisies, meningen, voorkeuren en behoeften. Zeker wanneer ideeën, plannen en verkiezingsbeloftes ver uit elkaar lopen. Hele consensus bereiken is veel krachtiger dan een halfslachtig compromis zoeken. Daarom kost het vaak maanden om tot een regeerakkoord te komen.

Die tijd hebben we nu niet. De wereld verkeert in crisis, er is beleid nodig om de economie, de maatschappij en de aarde te herstellen. Die opgaves zijn zo groot, die kan geen partij, geen coalitie en zelfs geen land alleen oplossen. Maar er is wel haast bij geboden. Daarom nu liever snel een werkbaar akkoord op hoofdlijnen, dan een gedetailleerd contract waarin alle mogelijke twistpunten, risico’s en onzekerheden zijn dichtgespijkerd.

Want als er iets is wat Corona duidelijk maakt; het leven volgt haar eigen koers tussen onzekerheden en onverwachte wendingen. Zo hadden we bij de start van de vorige kabinetsperiode nog nooit van klimaatspijbelaars, blokkeerfriezen of een anderhalvemetersamenleving gehoord. Er zal altijd gedoe zijn, als gevolg van ‘de Wet van het behoud van ellende’: Als het ene probleem wordt opgelost, zal daardoor het volgende probleem ontstaan.

Alles willen vastleggen, controleren en voorkomen is daarom ondoenlijk en maakt samenwerken vrijwel onmogelijk. De toekomst brengt voortdurend nieuwe uitdagingen met zich mee, welke vooraf nooit waren voorzien. Dat vraagt van samenwerkende partners vertrouwen in elkaar en bereidheid om vanuit tegengestelde denkrichtingen, toch tot overeenstemming te komen. In het belang van de gezamenlijke doelen, die altijd groter zijn dan persoonlijke motieven.

Alles op z'n plek
Disclaimer | Privacy policy | Algemene voorwaarden