Uitsluitend hogerop

Na maanden van onderzoeken, overleggen en onderhandelen, mislukte afgelopen week de formatie. Voor een stabiele meerderheidscoalitie is, naast het blok VVD-CDA-D66, een constructieve vierde of vijfde partij nodig. D66 sluit de ChristenUnie uit, wegens te conservatieve standpunten, VVD en CDA sluiten de PVDA/GroenLinks combinatie uit, wegens te progressief gedachtengoed. “Dan domineren plots beeldvorming, risicoanalyses en profileringskansen” aldus informateur Hamer. Alle 6 betrokken partijen maken ze zich meer zorgen over hoe een samenwerking overkomt bij de achterban en in de media, dan over hoe het verder moet met Nederland.

Hoe anders ging dat in het zwaar verdeelde Israël waar de verkiezingen vrijwel gelijk met de onze plaatsvonden. Ook daar was in een zwaar versplinterd politiek landschap geen duidelijke winnaar of gemakkelijke coalitie te vormen. Toch hebben de Israëliërs al maanden een functionerende regering. Die bestaat uit een haast onmogelijke legering van maar liefst 8 partijen, verdeeld over het gehele politieke spectrum. De programma’s van die wonderlijke verzameling partijen liggen mijlenver uiteen, maar over één onderwerp waren ze het allen eens: De uiterst corrupte Netanyahu moest hoe dan ook weg.

Om vooruit te komen moet je naast hard werken en moeilijke beslissingen nemen, vaak ook moedige coalities aangaan. De uitdagingen zijn op dit moment veel te groot om te blijven hangen in principes, profilering of punaisepoetserij. Er moet vormgegeven en vaart gemaakt worden met het verbouwen van de woningmarkt, het versterken van de rechtstaat, het verminderen van CO2 en het verbeteren van de veiligheid.

Daar is pragmatisme, professionaliteit en power voor nodig. Zolang we stil blijven staan uit angst dat we een beetje te veel naar rechts of naar links afwijken komen we geen meter vooruit. Het ontbreekt in politiek leiders gewoonweg aan lef en ruggengraat om een nieuwe regering te vormen.

“Als je in een coalitie zit die te comfortabel aanvoelt, dan weet je dat deze niet breed genoeg is” luidt een bekend devies. Samenwerking binnen of tussen bedrijven is soms net politiek. Je hebt te maken met tegengestelde mensen en meningen. Die verschillen heb je nodig om elkaar te versterken. Vooruitgang vraagt dan soms óók om over je eigen schaduw heen te stappen en samen naar het hogere doel te reiken. Geneuzel, gemor en gedoe horen er wel eens bij. Wanneer je dat kunt overwinnen en overstijgen, kom je verder en hoger.

Alles op z'n plek
Disclaimer | Privacy policy | Algemene voorwaarden