Versterk de stilte

Als je de gemiddelde krant of online nieuwsrubriek leest, zou je bijna denken dat ons land hopeloos verdeeld is in een paar vijandige groepen die elkaar hartstochtelijk haten. ‘Woke’-links versus ‘wakker’-rechts, ‘deugmenschen’ versus ‘fascisten’, wappies versus wetenschap; pro- versus antipiet. Journalisten en activisten hebben deze scherpe polarisatie nodig. Want het genuanceerde midden is veel te saai. Daar verdien je geen boterham en win je geen zieltjes mee. Als programmamaker of krantenjongen wil je uitspraken die raken en bij voorkeur relletjes veroorzaken. Politici, actiegroepen en media spinnen daar garen bij. Ook op Facebook en Twitter klinken de holste vaten meestal het hardst. Mensen die in het echte leven vaak weinig bereiken, hebben op sociale media juist een enorm bereik. De twee uitersten maken ook daar altijd het meeste kabaal en zien elkaar als gevaar.

De gewone goedbedoelende en gematigde mens hoor je minder vaak, minder hard en minder fel. Dat versterkt het beeld dat er maar twee kampen zijn; dat je moet kiezen; wij tegen zij, dus waar hoor jij bij? De meeste mensen hebben helemaal geen trek om in zo’n kamp getrokken te worden. Ze vinden er soms wel wat van, maar zijn terecht bang dat hun mening direct verkeerd wordt uitgelegd als het gelijk van de één of het gedachtegoed van de ander.

Het feit dat meer dan 90% van de mensen gevaccineerd is, staat in schril contrast met de aandacht die de kleine maar uiterst lawaaierige groep antiprikkers krijgt. Een Jodenster op je jas trekt helaas meer aandacht dan een pleister op je arm. Het is begrijpelijk dat mensen woest worden en een tegenreactie geven op zulke extreme provocatie, maar daar bouw je geen bruggen mee. Deze quote is dit keer echter geen pleidooi voor meer begrip van wederzijdse standpunten. Laat staan voor het accepteren van allerlei excessen of onsmakelijke meningsuitingen. Wie genuanceerd denkt, hoeft niet steeds een kamp te kiezen.

Wat we juist nodig hebben is meer aandacht voor de grote groep die tussen die uitersten in staat. Die ca. 70% uit de Bell curve. De groep die gewoon een beetje normaal en leuk meedoet; zichzelf en alle heisa wat minder serieus neemt; het leven als een eenmalige kans ziet en daarvan wil genieten en er het beste uit wil halen; met minder strijd, minder stress en minder spanningen. Diezelfde 70% die binnen bedrijven het meeste werk verzet zonder echt op te vallen. Want ook daar gaat de meeste aandacht naar de mensen die er qua prestatie aan de boven- of onderkant uitschieten.

We hebben meer aandacht voor de kracht van het stillere midden nodig. Unmute us! Maar bij voorkeur door de stilte te versterken.

Alles op z'n plek
Disclaimer | Privacy policy | Algemene voorwaarden