Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Vetplant

"Er bestaat nog geen vaccin tegen gekte."

‘Australische vrouw ontdekt na twee jaar water geven dat haar vetplant van plastic is’, kopt de nieuwswidget op mijn telefoon. Denkt het algoritme dat ik bovengemiddeld geïnteresseerd ben in dit soort wereldschokkende weetjes? Of heeft het bericht u ook bereikt en moeten we hier allemaal extra alert op zijn? Zal het slachtoffer het lokale tuincentrum aanklagen om haar emotionele schade en haar waterrekening te vergoeden? Is dáár eigenlijk al wel een crowdfunding voor opgestart?

Intussen gaan er elke dag zo’n 30.000 mensen dood aan de ergste ziekte van deze tijd. Dat zullen er 10 miljoen zijn aan het einde van dit jaar; waarvan meer dan de helft kinderen. Zouden ze daar niet eens wat over moeten schrijven?

Nee, het gaat niet om Covid19. Want vergeleken met honger is Corona echt maar een noob. Die haalt in twee maanden tijd amper 10% van die dagelijkse hongerdoden. Toch lijkt het in de media of dit virus de grootste bedreiging voor het leven op aarde is. Daarmee veroorzaken we met elkaar een nog veel grotere ramp. Oxford Economics, een vooraanstaande analist, voorspelt dat de economische schade van Corona wereldwijd zal oplopen tot 1000 miljard euro. Als we op jaarbasis slechts 1% daarvan zouden vrijmaken, dan is de wereld in 2030 hongervrij.

Dat scheelt ons ook een hoop vluchtelingen. Want dat is het enige wat wij hier van die honger merken. Als we snel handelen, dan kunnen alle Italianen die nu massaal Lombardije ontvluchten, misschien al wel in de tentjes op Lampedusa trekken. Ondertussen levert Corona een significante bijdrage aan het oplossen van het klimaatprobleem in China. ‘Wei Jie’ is het Chinese woord voor Crisis. Wei betekent gevaar, Jie betekent kans. Elke crisis is tenslotte altijd ook een kans.

Deze quote gaat niet over Corona, niet over vluchtelingen, niet over politiek en zelfs niet echt over honger. Deze quote gaat over een plastic vetplant, over waar we onze aandacht aan geven, over wat ons koud laat of waar we juist koorts van krijgen én daarmee over hoe wij altijd zelf onze problemen veroorzaken en verergeren door ze anderen te verwijten zonder zelf te veranderen.

We leggen de halve wereld stil om een griep af te remmen. De berichtgeving, de paniek en de draconische maatregelen veroorzaken meer ellende dan Corona zelf. “The greatest wealth is health”, zei ooit een Romeinse dichter. Daar had hij vast gelijk in. Maar als we onze economie om zeep helpen, door alles in blinde paniek op slot te gooien, dan zal de mensheid daar niet beter van worden. Gekte is erger dan griep.

Dus laten we de dingen alsjeblieft een beetje in perspectief blijven zien. “D’r an!”, zei ooit een Achterhoekse dichter. Geen handen schudden, maar ze wél gewoon uit de mouwen blijven steken! We wensen u een gezonde werkweek toe.

Alles op z'n plek
Disclaimer | Privacy policy