Werven met de kraan open

Afgelopen week trakteerden we in onze Maandagmorgenquote op een paar welkome tips voor het werven in tijden van wringen op de arbeidsmarkt. Die quote sloeg bijzonder aan bij onze abonnees. Daarom vandaag de ‘sequel’. Hoe hou je die toppers in huis? Want wie niet weggaat hoeft ook niet geworven te worden. Of omgekeerd: als het verloop hoog is, blijft het ‘recruiten met de kraan open’. Hoogtijd voor de 4 O’s van Ontzettend goed op je mensen passen.

1. Organisatie fit en Onderbouwde goede keuzes maken

Eigenlijk begint het repareren van die kraan, gewoon met beter keuzes aan de poort. Werven is 1 ding, maar zorgvuldig selecteren is echt een vak apart. Een mismatch is de grootste oorzaak van verloop. Vaak is het de nieuwkomer die binnen een jaar vertrekt. Soms zijn het juist de trouwe collega’s die weggaan, omdat de sfeer door de mismatch is veranderd. Een goed werving & selectie bureau let daar scherp op en adviseert welke kandidaat de juiste fit heeft met de bedrijfscultuur. In dat kader: een gedegen selectieassessment kost geld, maar een verkeerde keuze kost kapitalen.

2. Onboarding niet Onderschatten

Vroeger was een inwerkplan en een rondje door het bedrijf al heel wat. Tegenwoordig lopen bij sommige bedrijven de nieuwkomers na zo’n rondje zelfs linea recta door naar de uitgang. Zorg ervoor dat elke nieuwe collega zich ook echt welkom voelt; dat alles klaar staat, dat iedereen op de hoogte is; dat de eerste tijd veel energie wordt gestoken in de nieuwe relatie en het communiceren over missie, doelen, waarden, belangrijke ontwikkelingen, kennis, cultuur, do’s en don’ts.

3. Onbenut potentieel in Ontwikkeling brengen

Rollen en functies veranderen voortdurend. Omdat het bijna overal altijd druk is, wordt er vaak te weinig tijd en aandacht geïnvesteerd in ontwikkeling. 4 uit 5 vertrekkers geeft in exitinterviews aan dat een gebrek aan ontwikkeling of doorgroei, een reden is om te happen op een andere baan. Vooral de huidige generatie 20’ers is erg ambitieus. Als dat niet snel (genoeg) binnen de huidige organisatie kan, dan zoeken ze verder. Heb je een platte organisatie en wil je toch wat langer plezier beleven aan mensen in een bepaalde positie? Kies dan eens voor iemand die al wat ouder is.

4. Opoffering i.p.v. Onderwaardering voelen

Hoe méér weggaan voor de vertrekker voelt als een ‘opoffering’, hoe beter. Dus als het werk echt leuk is, de waardering en het salaris prima is, de sfeer en de collega’s top zijn en er volop groeikansen blijven, dan is het een groot risico om dat allemaal op te geven voor iets wat onbekend en onzeker is.

Alles op z'n plek
Disclaimer | Privacy policy | Algemene voorwaarden