Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Wij het volk

In de meerderheid zijn zegt soms niets meer dan dat alle dwazen aan dezelfde kant staan

Bij ons thuis vormen personen onder de 16 een minderheid. Dus als we samen een film kijken, valt de keuze niet altijd op Cars of Nemo. Personen die van Star Wars houden zijn overigens ook in de minderheid, evenals degenen die van dansfilms, romcoms of psychologische thrillers houden. Eigenlijk vormen alleen de Disney liefhebbers een meerderheid. Dus als de meerderheid altijd mocht beslissen keken we elke week naar een mierzoet verhaaltje over schattige diertjes, mensjes of wezentjes, die schurkachtige monstertjes, heksjes of vijandjes verslaan, elkaar tussendoor kwijtraken, met hun irritante stemmetjes elke tien minuten een lijzig lied aanheffen, tot ze elkaar, na 90 verspilde minuten, weer net op tijd terugvinden. U hoort het al, ik ben thuis een minderheid

Uiteraard kan een 2e, 3e, 4e en 5e scherm uitkomst bieden, maar daar wordt de verbinding in huis niet echt beter van. En dan heb ik het niet over de wifi. Bovendien is er voorkeursverscheidenheid op elk gebied; variërend van de keuze voor het avondeten tot het volume van de radio. Nou dacht ik dat allemaal eenvoudig op te kunnen lossen door te stellen dat degenen die er het laatst bijkwamen, zich het meest moeten aanpassen. Helaas was ook daar geen meerderheid voor…

Dat begint in Nederland ook steeds lastiger te worden. Hoewel we als Hollanders prat gaan op het polderen, bederven we de pret door steeds meer te polariseren. Of het nu gaat om een oplossing voor de hoeveelheid stikstof in de lucht, de hoeveelheid vrouwen in de boardroom of de hoeveelheid schmink op het gezicht van piet; elk thema lijkt ons nóg verder uiteen te drijven. Steeds vaker horen we in het publieke debat dat we eens moeten stoppen te zwichten voor de wil van een minderheid. Het geval is echter dat er in Nederland voor bijna niks een echte meerderheid is. In de 2e kamer, in bedrijven en in het land zijn er slechts wisselende coalities van minderheden. Groningers vormen een minderheid, net als boeren, ZZP-ers, gehandicapten, pensioengerechtigden, homostellen, mensen met een kleurtje en mensen met uitzicht op een windmolen.

Moeten we dan bijvoorbeeld tegen die Groningers maar zeggen: “Sorry luitjes, wij, de meerderheid, willen gewoon gas en geen gezeik. Wij hebben geen last van of boodschap aan jullie bevingen. Dus stap uit je slachtofferrol en pas je (huis) aan…”

Pas wanneer we iets een probleem vinden, als we er zelf last van hebben, zijn we altijd te laat met de oplossing. Bij Siebert & Wassink zijn parttimers in de minderheid. Dus overleggen we altijd op de maandagochtend als iedereen erbij is. We starten met ‘roept u maar’ waarin elke collega zijn of haar ideeën, kansen of zorgen kan delen. Naar iedereen wordt geluisterd, ook als diegene een afwijkende mening of gevoel vertegenwoordigt. Niet omdat we dwarsliggers altijd hun zin moeten geven, of dat er minder gemopper is als iedere even zijn zegje heeft mogen doen, maar vanuit de oprechte overtuiging dat krachtige besluiten en geslaagde veranderingen ontstaan, door de aanwezige diversiteit aan expertise, talent, ervaring en emoties te combineren en elkaar daarmee te versterken.

Alles op z'n plek
Disclaimer | Privacy policy