Wijsbaan

“Samen werken we aan een gezond, veilig en vitaal Twente”, zeggen de 14 Twentse Gemeenten op hun gezamenlijke portaal ‘SamenTwente’. Ondertussen kijken 13 gemeenten ijskoud een andere kant op wanneer de Twentse IJsbaan het loodje dreigt te leggen door de torenhoge energieprijzen. Alsof het een lokaal kluunveldjebetreft, terwijl de professionele 400 meter baan topsporters en recreanten uit de wijde omtrek aantrekt. De teloorgang daarvan, door politiek navelstaren, is ongelofelijk jammer voor schaatsliefhebbers, maar vooral een gemis voor de regio als geheel. Wéér zo’n slap voorbeeld van Noaberschap dat niet verder rijkt dan de gemeentegrens.

Persoonlijk heb ik niet zoveel met ijsbanen. Wel met samen. Gezamenlijk optrekken en het met-elkaar-voor-elkaar maken is de grootste kracht van deze regio. Helaas ook onze achilleshiel omdat gemeentelijke plannen, potjes en politiek zover van de werkelijkheid en wenselijkheid staan. Soms lijkt het wel alsof de overheidsstructuur bewust op verdeeldheid is ingericht.

Amsterdam heeft de naam, Rotterdam de haven, Eindhoven Brainport en Oost-Nederland elkaar. We hebben niet 1 stad, specialty of sterkte. Juist vanuit gezamenlijkheid kan de regio een krachtig perspectief bieden aan ondernemers, werkenden en jongeren. De voorbeelden zijn talrijk. Waar we samen slagen, staan we sterk en winnen we aanbestedingen, prestigieuze projecten en werkgelegenheid. Waar verdeeldheid wint, verliezen we allemaal.

Het versterken van de regio als aantrekkelijke omgeving om in te wonen en te werken, vraagt om volwassen bestuurders die sterk genoeg zijn om persoonlijke, plaatselijke en partijbelangen ondergeschikt te maken aan gezamenlijke ambities. Haaksbergen is geen concurrent van Hengelo, Tubbergen niet van Twenterand, Enschede niet eens van Eibergen en Den Ham niet van Doetinchem of Dalfsen. Oost Nederland als cohesie is in staat om te winnen in elke competitie. Een onoverwinnelijke samenwerking is de fundamentele overtuiging dat niemand kan winnen tenzij iedereen wint.

Alles op z'n plek
Disclaimer | Privacy policy | Algemene voorwaarden