Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Zwaar weer

"De shit van vandaag, is de mest voor je toekomst."

Na een paar heerlijke zomerse weken trok er afgelopen weekend zwaar weer over Nederland. De eerste weken van juli krijgen we typische Hollandse wolkenluchten met een mix van zon, buien en stapelwolken. Vooral in het binnenland kunnen de buien stevig zijn, met onweer, hagel, windstoten en veel regen. Plaatselijk kan wateroverlast ontstaan, terwijl andere gebieden juist kampen met droogte. Later in de maand zal het kwik weer stijgen en wordt het weer zomers.

Dit actuele weerbericht zou 1 op 1 de economische ontwikkelingen en vooruitzichten van ons land kunnen beschrijven. De eerste maanden van 2020 draaide de economie als een zonnetje. Maar er was zwaar weer op komst. De lock-down maanden hebben in sommige bedrijfstakken hard toegeslagen. Ondernemers kregen een paraplu van de overheid in de vorm van steunmaatregelen. Veel bedrijven kunnen het daarmee droog houden, maar in sommige branches zijn de hagelstenen te groot. De kwakkelende wereldeconomie zal groei doen verdampen. Er zullen banen en bedrijven verloren gaan, maar ook nieuwe markten en mogelijkheden ontstaan. Later wordt het weer beter.

‘Tegenwind doet de vlieger stijgen’, ‘na regen komt zonneschijn’ en ‘je kunt de richting van de wind niet veranderen, wél de stand van je zeilen’. Als het om tegenslagen gaat, doen weergerelateerde spreuken het altijd lekker als motivatiemetafoor. Het leven is immers net zo veranderlijk als het weer. Het ene moment gaat alles goed, het volgende moment staat je leven op zijn kop of zit je markt in het slop. Het is niet alle dagen zonnig. Soms ontstaan er stevige regen-, onweers- of hagelbuien. Tegenslagen, je kunt je voorbereiden maar ze nooit voorkomen. Ze zijn zo onvoorspelbaar en onontkoombaar als het weer.

Waar we wél invloed op hebben is het klimaat. Het behalen van onze meteorologische klimaatdoelen wordt nog een hele uitdaging, maar ons economische klimaat is echt verschrikkelijk goed. We hebben de beste economie van Europa en Nederland heeft het beste ‘ecosysteem’ om te ondernemen ter wereld. Dat blijkt al jaren uit alle wereldwijde statistieken. We zijn een duurzaam succesvol land met een ijzersterk economisch klimaat. Covid-19 is een flinke orkaan, maar die kunnen we hebben. Er zal economische schade zijn, maar die is herstelbaar.

Zolang we dat klimaat maar niet naar de klote laten helpen door de waanzin van gekkies, hesjes en populistische pipo’s. Zij, die ons land verzieken door alsmaar te roepen dat ons land verziekt is; die fakebook-bronnen verwarren met feiten; die onze economie om zeep willen trekken met een Nexit; die de onzekerheid van deze tijd misbruiken, om wantrouwen, verdeeldheid en haat te zaaien jegens onze overheid, onze democratie en onze samenleving; die terugverlangen naar een geïdealiseerd verleden wat nooit bestaan heeft. Want vroeger… och vroeger was alles zoveel beter.

Klopt! vroeger was het beter. Gisteren bijvoorbeeld, toen was het nog weekend. En nu is het maandag, dus aan de slag!

Alles op z'n plek
Disclaimer | Privacy policy