Oranje is de mooiste kleur

Vanavond speelt Oranje haar eerste groepswedstrijd op het meest omstreden WK voetbal allertijden. Ik kijk ernaar uit en ik kijk zeker. Steun ik daarmee een land dat schijt heeft aan mensenlevens en mensenrechten? Nee, beslist niet. Alles is schandalig aan het WK in Qatar. Ik geloof alleen niet in boycotten en cancelen. De cancelcultuur verbiedt andere meningen en onderdrukt andersdenkenden. Dat begint steeds meer de norm te worden. Het onderdrukken van andere opvattingen is net zo verkeerd in Doha, als in Denekamp.

Linkse rebellen die kostbare kunstwerken vernielen om hun mening door te drammen. Relschoppers op rechts die, dit weekend nog, een demonstratie met geweld verstoren om verandering te blokkeren. Om maar te zwijgen over de dagelijkse stroom online en offline haat en bedreigingen aan het adres van politici, journalisten opiniemakers, bekende en zelfs onbekende Nederlanders. Ze verdelen de samenleving in pro of anti. Erger nog: ze zijn erop uit om andere meningen en kritiek te verbieden. Cancelcultuur is erop gericht om criticasters monddood te maken.

Open eerst je geest, dan pas je mond

Dat is ook wat FIFA-baas Infantino dit weekend deed. Hij wil de kritiek op toewijzing aan en omstandigheden in Qatar cancelen; vindt zelfs dat Europeanen de komende 3000 jaar excuses moeten maken, voordat ze überhaupt ergens kritiek op mogen hebben; dreigt met gele kaarten als aanvoerders een One-Love-band dragen als teken van wereldwijde verbinding en tegen uitsluiting.

Onze samenleving is gebouwd op waarden als vrijheid van meningsuiting en wederzijds respect. De cancelcultuur verwerpt beide. Geen vrijheid maar conformiteit. Geen respect maar repressie. Cancelen ontkent het hele idee dat je moeilijke kwesties kunt oplossen door communicatie en democratie. Ze wil één mening opdringen en de hele wereld vertellen hoe je moet leven, werken en denken. Hoeveel verschilt dat werkelijk van onderdrukkende regimes?

Al bijna 20 jaar schrijf ik elke week een blog, de ‘maandagmorgenquote’. Over thema’s uit het werkveld waarin we actief zijn en de wereld waarin we leven. Het is mijn bescheiden persoonlijke visie. Niet eens persé de mening of visie van Siebert & Wassink of van al onze collega’s. Vaak krijg ik complimenten van lezers. Soms ook kritiek. Dat kan ik waarderen en ik reageer altijd. Een enkele keer vindt iemand dat je als bedrijf geen kleur mag bekennen, niet kritisch mag zijn, geen mening mag hebben. Cancelen maakt kleurloos. Daar ben ik tegen. Ik ben voor Oranje. Dat is de mooiste kleur.

Alles op z'n plek
Disclaimer | Privacy policy | Algemene voorwaarden