Quote 8: Doorslaand

De strijd tussen conservatief en progressief is van alle tijden. De één verlangt terug naar een geromantiseerd verleden dat nooit zo was. De ander droomt van een geïdealiseerde toekomst dat er nooit zo zal zijn. Al geruime tijd wordt de kloof tussen beide flanken steeds wijder en dieper, waardoor die steeds moeilijker te overbruggen lijkt.

"Doorslaan is geen succes."

Deels komt dit door de toename van nepnieuws en polarisatie op sociale media. Daar worden extreme woorden en daden, zowel aan rechter- en linkerzijde steeds, meer genormaliseerd. Verwerpelijk gedrag wordt openlijk gerechtvaardigd vanuit gedeeld gedachtengoed. Zo hebben miljoenen mensen, ondanks al zijn gruwelijkheden, ergens een zwak voor Poetin. Want: ‘hij is van alles maar in elk geval niet woke’. ‘Liever traditionele waarden en tirannie dan diversiteit en democratie’.

Wokies hebben een scherp gevoel voor onrechtvaardigheid. Gelijkheid, inclusie en bewust. Op zich is daar niks mis mee. Ze streven naar een wereld waarin voor iedereen ruimte is, behalve voor wie er anders over denkt. Diversiteit van mensen, maar niet van meningen. Daar is wél wat mis mee. Het andere uiterste aan de rechterzijde, streeft naar een wereld die een beetje op vroeger lijkt. Behoudend, vertrouwd en overzichtelijk. Op zich is ook daar niks mis mee. Tenzij het doorslaat in haat op mensen met een ander geslacht, geloof, geaardheid of gevoel. Daar is wél wat mis mee.

Als we willen dat de samenleving een ‘samen’leving blijft, zullen we consequenter, consistenter en congruenter moeten worden. Uitspraken en uitspattingen niet goedpraten vanuit onze eigen opvattingen, maar grenzen trekken in het gedrag of gedachtengoed wat oké is en wat niet oké is. Wanneer je businessmodel onder druk staat vanwege het klimaat, zijn je zorgen terecht, maar dat geeft je geen recht om wegen te blokkeren. Wanneer het klimaat onder druk staat vanwege bepaalde businessmodellen, zijn je zorgen terecht, maar dat geeft je geen recht om wegen te blokkeren.

De waarheid ligt vaak in het midden en de waardigheid altijd! Radicalisering heeft nog nooit iets goeds gebracht. Doorslaan wordt geen succes.

Alles op z'n plek
Disclaimer | Privacy policy | Algemene voorwaarden